Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Νέα επιτυχία της Ελληνικής ΑΟΖ

Νίκος Λυγερός - Νέα επιτυχία της Ελληνικής ΑΟΖ
Με την επίσημη αποδοχή της αίτησης της κοινοπραξίας Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και της αίτησης της εταιρείας Energean Oil&Gas, η ελληνική ΑΟΖ περνά σ’ ένα νέο στάδιο που περιμέναμε τόσους μήνες μετά από χρόνια αγώνων. Έτσι υλοποιείται ένα μέρος του μεγάλου οράματος. Ο νέος Υπουργός ΥΠΕΝ αρμόδιος για τις αιτήσεις κατανόησε τις προοπτικές της ελληνικής ΑΟΖ σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Η Energean Oil & Gas ενδιαφέρεται για το Ιόνιο και η κοινοπραξία για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Αυτό σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τις πρώτες τεχνικές δυσκολίες κι ότι τώρα έχουμε αποτελέσματα συγκεκριμένα και θετικά για να προχωρήσουμε δυναμικά. Το γεγονός ότι Energean ακολούθησε τη μεθοδολογία της κοινοπραξίας είναι πολύ ενθαρρυντικό, αφού δηλώνει ότι πρόκειται για παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση η στρατηγική κίνηση της κοινοπραξίας Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια είναι θεαματική ως καινοτομία διότι παρόλο την κυβερνητική αδράνεια που αντιμετωπίζουμε τόσο καιρό στον τομέα για να συνεχίσει ο μεγάλος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα, τόλμησε να πιέσει και να ποντάρει στο γεγονός ότι ο νέος Υπουργός ΥΠΕΝ δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους. Σίγουρα πρόκειται για μια κίνηση που ξεπερνά τα όρια μιας ιδεολογίας που δεν γνωρίζει το θέμα αλλά αυτό μεγαλώνει και την αξία της αποδοχής των αιτήσεων. Έτσι και το Ιόνιο αλλά και η Κρήτη βλέπουν τώρα μια νέα πραγματικότητα που δεν μπορούσαν να φανταστούν μερικούς μήνες πριν. Το ενδιαφέρον των εταιρειών αποδεικνύει επίσης και την αξία της ίδιας της ελληνικής ΑΟΖ που δεν μπορεί να θεωρηθεί πια ως ένα όνειρο επιστημόνων αλλά ως ένα στρατηγικό όραμα που θα αλλάξει τα δεδομένα της ενέργειας της Ελλάδας.