Θέματα φιλοσοφικά, επιστημονικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, για τον άνθρωπο. Νευροεπιστήμες, εγκέφαλος,συνείδηση και νοημοσύνη. Νίκος Λυγερός.

Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι'αυτό σε τελική ανάλυση πολλές φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα , την αντιλαμβανόμαστε (όπως νομίζουμε εμείς πως είναι). Ο,τι βλέπουμε είναι μια ερμηνεία της πραγματικότητας, που βασίζεται σε υποκειμενικά, ελαττωματικά ή προκατειλημμένα παραδείγματα. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους... Όταν κάποτε ρώτησαν τον Ηράκλειτο πώς γνωρίζει όσα γνωρίζει απάντησε: «ερεύνησα τον εαυτό μου». Όμως δεν αρκεί μόνο η αυτογνωσία, χρειάζεται και η εμπάθεια... O Σωκράτης, μέσω της μεθόδου διαλόγου που είχε αναπτύξει, εκμαίευε (εξ ου και Μαιευτική Μέθοδος) από τον συνομιλητή του την αλήθεια/γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορει να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει γιατί τότε δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να αναζητά γιατί το ξέρει ήδη. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση (μάθηση) είναι ανάμνηση (ενθύμιση) , υπάρχει λοιπόν η ανάμνηση μέσα μας...

Ν. Λυγερός - Έρχεται η υπογραφή για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 / Το κατόρθωμα της Ελληνικής ΑΟΖ

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται στους περισσότερους ειδικά με τις τωρινές συνθήκες, θα υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωσης με την κοινοπραξία Total-Edison-Ελληνικά Πετρέλαια για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού υδρογονανθράκων που άρχισε το 2014. Είναι βέβαια μια πρώτη υλοποίηση πρακτική του οράματος της ελληνικής ΑΟΖ και μια επιβεβαίωση ότι τα κοιτάσματα Πύρρος και Αχιλλέας αποτελούν ένα πόλο έλξης ακόμα και για μια ισχυρή κοινοπραξία. Έτσι όσοι δεν πίστεψαν ποτέ στην ελληνική ΑΟΖ ή θεωρούσαν ότι είναι μόνο και μόνο ένα νομικό σχήμα, πρέπει να παραδεχτούν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από όλα τα σενάριά τους. Επίσης όσοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει πετρέλαιο στην ελληνική ΑΟΖ, πρέπει τώρα να μαζευτούν και να βρουν δικαιολογίες για την άρνησή τους. Η υπογραφή θα γίνει μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, αφού θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη με την παρουσία του Υπουργού ΥΠΕΝ, του Πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, του Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα, του Αντιπροέδρου του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, του εκτελεστικού αντιπροέδρου Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και του Προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων. Έτσι κανείς δεν θα μπορέσει να αρνηθεί ή ακόμα και να απαξιώσει αυτό το κατόρθωμα που γίνεται στην ελληνική ΑΟΖ. Με άλλα λόγια ο αγώνας που δίνουμε τόσα χρόνια για το απέραντο γαλάζιο της Ελλάδας βλέπει τώρα τους πρώτους καρπούς. Όσοι πίστεψαν θα δικαιωθούν επιτέλους με αυτή τη νέα πράξη ενός έργου του Ελληνισμού. Μετά από την αρχή της εξόρυξης του ζεόλιθου στη Θράκη, τώρα βλέπουμε την αρχή της έρευνας υδρογονανθράκων σε μεγάλη εμβέλεια με ισχυρούς παίκτες οι οποίοι δεν έχουν μόνο δραστηριότητες στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Έτσι το συμμαχικό πλαίσιο ενεργοποιείται επί του πρακτέου στην Ανατολική Μεσόγειο με την ΑΟΖ της Ελλάδας να παίζει ένα σημαντικό ρόλο που αναμένεται να είναι τεράστιος στο μέλλον λόγω των αποθεμάτων της.



Ν. Λυγερός - Το κατόρθωμα της Ελληνικής ΑΟΖ

Η υπογραφή για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 στο Ιόνιο είναι το αποτέλεσμα χρόνων αγώνα για την Ελληνική ΑΟΖ που υπάρχει βέβαια από το 1982. Όμως για πολλές δεκαετίες παρέμεινε ένα νομικό εργαλείο που δεν είχε άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, τουλάχιστον αυτό πίστευαν όσοι δεν έβλεπαν την αξία της. Έτσι ο Θεόδωρος Καρυώτης μιλούσε μάταια στους προηγούμενους πολιτικούς. Η αλλαγή φάσης έγινε το 2011 με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ, η οποία είχε θεσπιστεί από το 2004 χάρη στον Τάσσο Παπαδόπουλο. Έτσι το 2012 η Ελληνική ΑΟΖ μπήκε ακόμα και στα προγράμματα των κομμάτων. Για να υλοποιηθεί το 2014 ο μεγάλος διαγωνισμός με τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Ανεξάρτητα από όλες τις τεχνικές και τεχνητές καθυστερήσεις που έχουμε υποστεί ως Ελληνισμός, καταφέραμε το 2017 να έχουμε την πρώτη υλοποίηση αυτού του οράματος. Τώρα κανένας δεν μπορεί να βρει ούτε δικαιολογία για όλα όσα προωθήσαμε και τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε. Έτσι άνθρωποι σαν τον Ηλία Κονοφάγο και τον Αντώνη Φώσκολο δικαιώθηκαν επιτέλους. Και χάρη σε αυτούς και ουσιαστικά στους υδρογονάνθρακες, η Ελληνική ΑΟΖ απέκτησε τα πρώτα στοιχεία πραγματικότητας ακόμα κι αν δεν έχει θεσπισθεί ακόμα ούτε οριοθετηθεί. Διότι αυτή η υπογραφή για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 αξιοποιεί τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας που υπέγραψε με την Ιταλία, η Ελλάδα χάρη στον πατέρα του Ηλία Κονοφάγου. Σε άλλες χώρες που αντιλαμβάνονται άμεσα την αξία της έννοιας της ΑΟΖ στο πλαίσιο του Δίκαιου της Θάλασσας, δεν περιμένουν να βρουν υδρογονάνθρακες για να τη θεσπίσουν και να την οριοθετήσουν. Όμως στην Ελλάδα λόγω άγνοιας και απιστίας, έπρεπε να περάσουμε πρώτα από τους υδρογονάνθρακες διότι είναι η μόνη στρατηγική που είναι πειστική και αποτελεσματική για να κινηθεί η αδράνεια των πολιτικών. Αυτό το βήμα τώρα έγινε και συνεχίζουμε δυναμικά για τα επόμενα με τη χαρά της εκπλήρωσης ενός σημαντικού στόχου που είναι θεμελιακός για τη συνέχεια του Ελληνισμού.